Индия и Китай помагат за формиране на дъно на пазара на злато

10 ноември 2014 - 10:54 |   Прочетена (1106) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Най-евтиното злато за последните четири години се оказва неустоимо за купувачите в Китай и Индия, където възстановяващото се търсене може да сложи край на най-продължителното пропадане в цената на метала от над десетилетие, пише Блумбърг.

Покупките в Азия ще помогнат да бъде спрян спадът в цените, който е на път да се простре във втора поредна година, сочат от Standard Chartered Plc.

Въпреки че неспирно поскъпващите акции и слабата инфлация подкопаха привлекателността на златото, отвеждайки цената до 1132.16 долара в петък, ред банки от Уолстрийт, от Citigroup до Goldman Sachs Group Inc прогнозират, че цените са достигнали дъно.

Миналата година Китай изпревари Индия, като най-големият купувач на злато, възползвайки се от 28-процентовия срив на метала. Бижутата и кюлчетата са традиционно възприемани и в двете страни като начин за съхраняване на богатството и като удачен подарък.

Индийските бижутери наскоро прогнозираха бум в продажбите през четвъртото тримесечие.

„Има „под” около 1100 долара, поставен от китайското търсене на дребно”, коментира Пол Хорснъл, директорът за суровинната търговия в Standard Chartered – „Индикаторите за физическото търсене в Китай и Индия укрепват”.

До три години търсенето на злато в Китай ще нарасне с 20%, прогнозира през септември Световният съвет по златото. През въпросния месец общият внос на злато в Китай през Хонконг достигна 61.7 метрични тона, което бе най-големият обем от април.

Индийската бижутерска асоциация All India Gems & Jewellery Trade Federation прогнозира, че през четвъртото тримесечие вносът на метала може да скочи със 75%. Златото се пазарува активно по време на фестивалите в края на годината в страната, както и през сватбения сезон.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

Владимир Петров Атанасов гр.Сандански ул.Н Вапцаров 37
15 ноември 2014 - 15:13
1
Златото,платината и другите ценни метали още от древността се ползват за парични еталони,но тези еталони са крайно нестабилни - доказателство за което са възникващите в исторически и световен мащаб вълни на инфлация,дефлация и прочие икономически аномалии! Причините са много,чистотата,добивът,отклоненията в бижутерската промишленост, укриването им за "ЧЕРНИ ДНИ"и тн.им пречат да отразяват точно икономическите процеси! Значи на човечеството му е нужен абсолютен паричен еталон! Въпросът е обаче има ли такъв?! Да има,и това би могла да бъде да речем площта на планетата Марс! Оценява се примерно на сто трильона долара,пускат се точно толкова в обръщение, и след кратък период цените буквално замръзват! Няма ги вече инфлацията и дефлацията,няма я смяната на парите,но няма я вече и възможността да се краде чрез тях! Ето защо световния елит,бяга като попарен от абсолютния паричен ЕТАЛОН!!!
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »