Пшеничната реколта била с по-лошо качество тази година

04 ноември 2014 - 10:09 |   Прочетена (739) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Тазгодишната реколта пшеница е с по-ниско качество. Пазар няма, цените са ниски, сеитбата закъснява. Това заяви селекционерът Николай Ценов и прогнозира, че най-вероятно догодина в страната ще има по-малко зърнени площи.

Заради дъждовете тази година пшеничната реколта е с по-ниско качество, а по-добрата вече е изнесена, коментира пред БНР Николай Ценов:

„Част от българската пшеница, която е хубава, с добро качество, която е ожъната преди дъждовете, отиде на Констанца. Румънците са спечелили един търг за триста и няколко хиляди тона пшеница, което Румъния изнася в Египет, т.е. българската пшеница през Румъния отива в Египет”.

На въпрос какво е състоянието на пшеницата в страните от черноморския басейн, Цанов отговори:

„В Русия, в Украйна е много по-висока реколтата. Хората изнасят. Тяхната пшеница винаги е хубава като качество. Да не говорим за Казахстан.  Във Франция, в Германия, навсякъде в Европа има повече пшеница”.

Свръхпроизводството на пшеница, ниските цени и забавянето на сеитбата, най-вероятно ще доведат до по-малко зърнени площи догодина:

„Няма да е за първи път. Да си кажем честно аз не очаквам да стигнем декарите, които имаме нормално – 10-11 милиона, няма как да ги стигнем”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »