Венецуела пусна икономист на Bank of America да види златото й

25 септември 2014 - 11:14 |   Прочетена (1268) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Франсиско Родригес, икономист на Bank of America Corp., бил на рутинна среща със служители на венецуелската централна банка миналата седмица, когато ги изненадал с необичаен въпрос: Можете ли да ми покажете златото си?

От години го „сърбяло” да хвърли поглед върху валутните резерви на страната и моментът да пита бил дошъл. При положение, че цените на венецуелските облигации наближават нива, които говорят, че инвеститорите се готвят за фалит, 15-те милиарда долара в златни кюлчета са от изключително значение за гарантиране на това, че плащанията по дълга ще бъдат посрещани.

Първото му впечатление когато влязъл в хранилището? Тези кюлчета не заемат много място.

„Представяте си, че подобно количество пари иска много пространство, но в действителност, се побира в пет малки клетки, които дори не са пълни до горе”, коментира Родригес, венецуелец, който отговаря за страните от Андите в Bank of America Corp. в Ню Йорк.

Той коментира, че е започнал „трескаво да брои в главата си”, събирайки цифрите, които виждал на знаците край всяка купчина от метала. По бързата му оценка, цялото злато било там.

Родригес коментира, че остава оптимист, че страната ще успее да посрещне задълженията си, но признава, че продължава да получава нервни обаждания от инвеститори, предвид срива в цената на облигациите, които паднаха до 67 цента за долар миналата седмица.

Един от клиентите му дори се притеснявал, че златото е изчезнало от хранилищата, страх, който Родригес коментира, че го е накарал да поиска да ги види.

Златото има около 71-процентов дял във валутните резерви на страната, по данни на Световния съвет по златото.

Около 13 милиарда долара от него се държи в централната банка в центъра на Каракас, а 2 милиарда долара са в Английската централна банка, според Родригес.

Активите в злато нарастват като значимост, предвид това, че резервите в чужда валута се сринаха с 34% за последните пет години, резултат основно от изчитането на по-ликвидните активи.

Това изтичане на резервите допринесе за разпродажбите при облигациите на страната в последните месеци. С увеличаване на натиска над страната този месец, президентът Мадуро се опита да успокои кредиторите, като заяви на 10 септември, че правителството ще изплати дълга си „до последния долар”.

Но и това изказване не убеди инвеститорите. Защитата срещу фалит на страната за пет години със CDS суапове е най-висока в света – при 15.1% годишно. Standard & Poor’s пък понижи на 16 септември дълга на страната до CCC+, ниво, което индикира 50-процентов шанс от неплащане в рамките на следващите две години.

Родригес успял да хвърли поглед на 17 септември, когато той и четирима други участници на срещата в централната банка били заведени от служител в бяла лабораторна престилка през няколко асансьора с подсилени врати. След като било отворено, хранилището, намиращо се на две или три нива под земята, останало под контролата на няколко гарда.

Вътре имало пет клетки, подобни на затворнически, но по-малки, където били натрупани различни типове кюлчета, разказва Родригес. Знаци показвали колко злато се съхранява във всяка клетка.

Родригес коментира, че рядката възможност да види златото била „до голяма степен символична, но и успокоителна”.

„Не че повечето хора се съмняват, че златото липсва. Но е едно от нещата, които висят като съмнение, нещо което ви дразни и ви кара да се питате: Ами ако го няма?”

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »