Преустановена е сеитбата на рапица във Видинско

19 септември 2014 - 12:18 |   Прочетена (628) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Преустановена е сеитбата на рапица във Видинска област. Това каза пред Радио „Фокус”Видин Жечко Андрейнски, член на управителния съвет на Видинския съюз на зърнопроизводителите. По думите му причината за спирането на сеитбата са дъждовете, които паднаха във Видинска област.

„През тази седмица количествата са между 80 и 100 литра на квадратен метър. Дъждовете затрудниха обработката на почвата. Освен сеитбата е преустановена и оранта”, каза още Жечко Андрейнски. Според него забавянето на сеитбата на рапицата ще е между 10 и 15 дни.

 „Поради невъзможност да се влезе е преустановена работата на полето. Ако не вали в близките три дни ще продължат дейностите в площите, но доколкото имаме информацията от прогнозата се очакват нови валежи в неделя и понеделник, така че най-рано след около 5 дни ще продължим работа”, обясни още Андрейнски.

По думите му в някои райони, вследствие на голямото количество проливни дъждове може да се наложи презасяване на рапицата.

„Сериозно затруднена е жътвата на слънчогледа, а на царевицата все още не е започнала. Тези дъждове, които паднаха през месец септември затрудниха още повече обработката и подготовката на площите в региона”, допълни Жечко Андрейнски.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »