Вижда ли се край в поевтиняването на захарта?

09 септември 2014 - 11:22 |   Прочетена (790) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Свиването на производството при най-големия световен износител може да сложи край на на дългогодишните излишъци в предлагането на захар и да повиши цените още тази година, смятат търговци.

Бразилските производители, които имаха дял от 40% от световния износ на захар през миналата година, затварят производствени съоръжения и намаляват инвестициите в захарна тръстика, след четири поредни години на свръхпродукция, като по този начин създават очакване за повишение в цената на подсладителя.

„Потвърждаваме виждането си, че производствените дефицити може да доведат до това потреблението да превишава производството през идния сезон, което ще доведе до намаляване на инвентарите, натрупани през последните четири години”, коментира Аба Офон, анализатор за стоковите пазари в Standard Chartered.

Индустриалната група, обединяваща компаниите, отглеждащи захарна тръстика - Unica, намали прогнозата си за сезон 2014-15 в Южния централен район на Бразилия, който има дял от близо 90% от производството в страната, с 1.1 милиона тона, като резултат от сушата.

Коментарите, че пазарът на захар е на път към възстановяване идват въпреки факта, че пазарът като цяло остава „мечи” настроен. В понеделник цената падна до ново седеммесечно дъно, от 14.93 цента, доста под 100-дневната движеща се средна от 17.38 долара.

За последните две седмици цените падат с 2%, а от началото на годината с 9%.

През август Международната организация по захарта прогнозира, че цената ще продължи да е слаба, а излишъкът в предлагането, за годината стартираща с октомври, ще е 1.3 милиона тона.

„(Организацията) вярва, че дори предвид малкия излишък, фундаментите няма да позволят поскъпването в цените от настоящите нива”, сочи организацията в доклад, предупреждавайки, че потреблението трябва да изпревари производството с поне 3 милиона тона, за да се види ръст в цените.

Организацията, обаче, отчита, че влошените перспективи в Бразилия могат да понижат производството с до 2% догодина.

Standard Chartered също сочи, че тенденциите при фючърсите на захарта подкрепят оптимистичните прогнози.

„Кривата при фючърсите всъщност се търгува в контанго, т.е пазарът очаква цените да се придвижат нагоре с навлизането в следващата година”, коментира Офон.

Банката има дълги позиции при контракта с доставка март 2015 и прогнозира, че цените ще поскъпнат над 18 цента за фунт до края на годината.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »