Кукушева: Износът на пшеница е по-слаб тази година

02 септември 2014 - 15:42 |   Прочетена (584) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Износът на пшеница е по-слаб тази година. Това коментира пред Агенция „Фокус” Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, и член на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” във връзка с края на жътвата.

„По това време миналата година България беше изнесла милион и половина тона пшеница. Към този момент обаче износът на България е около 1 милион тона, но е под 1 милион тона”, уточни Кукушева.

По думите й реколтата е в параметрите на 4.2 милиона тона.

„Традиционно най-добрата пшеница се употребява в България, защото българският хляб се прави по традиционна абсолютно изчистена рецепта и тя е: брашно, мая, щипка сол и вода. С оглед на това, за да е изпълнима тази рецепта, брашното трябва да има много добри хлебопекарни качества”, обясни Кукушева.

Тя подчерта, че тази година реколтата в Южна България е била с изключително добри качества, защото там е нямало наводнения. „Количеството откъм Южна България на пшеница и събрана реколта е около милион и половина”, обясни Кукушева.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »