Започна жътвата на слънчоглед в ниската тераса на Видинския регион

01 септември 2014 - 16:08 |   Прочетена (790) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Започна жътвата на слънчоглед в ниската тераса на Видинския регион, каза пред Радио “Фокус”- Видин Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Слънчоглед се жъне край село Иново. Той посочи, че и при слънчогледа цената се задържа твърде ниска – до 480 лв. за тон.

 „Това няма да позволи за голяма част от земеделските производители да покрият направените разходи. Тази година се задържаха ниски цени при зърното”, обясни Александров. Той посочи, че засега първите резултати сочат, че ще има добри добиви от слънчоглед, но трябва да се изчака да приключи жътвата в региона за да се обявят резултатите.

 „Много е рано да говорим за добиви, жътвата на слънчогледа е започнала само от 2-3 дни. Качеството засега е добро”, заяви Александър Александров. Пропаднали площи със слънчоглед, вследствие на проливни дъждове има в горната тераса на видинския регион, те са малко и земеделските производители са ги презасели. Това означава, че прибирането на слънчогледа там ще закъснее, а и разходите по неговото производство са се увеличили почти двойно.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »