Жътвата във видинско не е приключила вече втори месец

26 август 2014 - 14:36 |   Прочетена (590) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Все още има участъци във Видинска област, където жътвата на пшеницата не е приключила. Това коментира пред Радио „Фокус” – Видин Жечко Андрейнски, член на управителния съвет на Видинския съюз на зърнопроизводителите.

Той добави, че жътвата се е проточила повече от 2 месеца поради лошите метеорологични условия. В момента се жъне в по-високите райони на областта и в местата, където има задържане на вода и комбайните на могат да влязат и да работят.

До края на седмицата жътвата ще приключи окончателно, прогнозира производителят. Той обясни, че пшеницата, която е прибрана преди дъждовете, е с добри хлебопекарни качества. При тази, която се прибира в момента, има покълнали зърна от 3 до 5%.

„Като цяло добивите са по-ниски от миналата година и качеството варира в зависимост от това кога е прибрана реколтата. Според мен добивите варират от 350-400 кг от декар”, каза Жечко Андрейнски.

Той обясни, че над 50% от пшеницата е прибирана преди дъждовете и е с добро качество. Тази, прибрана в началото на дъждовете, е около 20-30% и също е с добро качество. Пшеницата, която се жъне в момента, е с фуражни качества.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »