Търсенето на злато е паднало с 16% през второто тримесечие

14 август 2014 - 11:51 |   Прочетена (629) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Търсенето на злато е паднало рязко през второто тримесечие, когато цените бяха устойчиви, на фона на извънредните обстоятелства и волатилността в цените година по-рано през същия период, сочи в последния си доклад Световният съвет по златото.

Търсенето на злато е било в размер от 964 тона през второто тримесечие, което е спад от 16% на годишна база.

Резултатът, обаче, не е изненада, предвид контраста в пазарните условия в двата периода.

„Скоростният срив от 25% в цената на златото в периода април-юни 2013 доведе до скок в търсенето, който някои нарекоха „случващо се веднъж на поколение събитие”, сочи съветът в доклада си.

Спадът в цената по онова време бе предизвикан от изтичането на средства от борсово-търгуваните фондове (ETF), свързани със златото. Масовото излизане се дължеше на очакванията за начало на излизане на Федералния резерв от стимулативната му програма, което се очакваше значително да понижи ликввидността.

Като контраст, цените през второто тримесечие на 2014 се движеха в много тесен диапазон, а волатилността бе доста под средната.

Голяма част от пониженото търсене се дължеше на намалялото потребление на бижута, както и на инвестициите в кюлчета и златни монети.

Търсенето на бижута, което традиционно има дял от половината от глобалното потребление, намалява с една трета, докато инвестициите в кюлчета и монети падат до близо половината от нивата от същото тримесечие на 2013.

Голяма част от спада в продажбите на бижута е в Азия и Близкия изток, а повечето западни пазари, с изключение на Италия, отчитат ръст на годишна база.

За спада в инвестициите в кюлчета и монети, съветът „вини” Китай и Индия. Ръцете на индийските инвеститори са „вързани” заради забраната за внос на монети, несигурността около изборите и ограниченията, наложени на движението на кеш и твърди активи.

Търсенето в Китай бе подтиснато заради липсата на посока при цената на метала и заради пресищането на пазара, след активното пазаруване миналата година.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »