Американски инвеститор е на път да трансформира пазара на зърно в Египет

13 август 2014 - 11:18 |   Прочетена (1612) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Нарастващата цена на хляба бе една от причините Хосни Мубарак да изгуби властта в Египет. Инфлацията в цените на храните бе сред причините за падането на наследника му на поста, Мохамед Морси.

„Египет е най-големият вносител на пшеница в света, но трябва да си го гарантира от спот пазара”, казва Филип Блумберг от Blumberg Capital.

Това може да се промени.

Блумберг наскоро е постигнал договорка с египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси за изграждането на 164 зърнохранилища, чиято цел е да предотвратят развалянето на стоката, да намалят волатилността на цената й и в крайна сметка да доведат до създаване на голяма местна борса.

„Това е лудост”, коментира американският инвеститор – „Най-големият световен вносител на пшеница е ограничен от липсата на складове”.

Блумбърг, който е възпитаник на Харвард, направил състояние от имоти в Южна Флорида, казва, че семейството му има опит в земеделието, като е отглеждало памук и орехи в Алабама и домати във Флорида. Коментира, че започнал да разглежда сградите, в които инвестира, като стока.

„Една сграда не е нищо повече от вързоп от стоки – мед, никел, стъкло, стомана и бетон”, коментира синът му Дейвид.

Филип Блумбърг започнал да разглежда нуждата от сигурност при храните на развиващите се пазари и проблема със съхранението им и решил да създаде фонд, наречен Blumberg Grain, който да инвестира в такива проекти.

Има изчисления, че 40% от зърното в развиващите се страни се губи при складирането, обикновено заради комбинация от жега и влага.

„В Нигерия е 50%”, казва Блумбърг. „Цифрите са стряскащи”.

Развиващите се пазари са място, което плаши много, вероятно повечето американски инвеститори. Но Блумбърг вярва в технологията си. Компанията е разработила няколко модула на контейнери за съхранение на зърното, които спират горещината на слънцето, опазват зърното сухо и гарантират защита срещу кражби.

Стандартният продукт е голям 1200 кв.м. и може да съхранява 3000 метрични тона зърно. Цената му е 200 000 долара. В много случаи, контейнерните съоръжения се отдават под наем, а не се продават. Често повечето от тях работят изключително със соларна енергия.

Блумбърг разказва, че една от системите работи в ДР Конго, като подготвя първа доставка и за Нигерия, където „бюрокрацията се движи със скоростта на ледник”.

„Въпреки това, това е най-голямата страна в Африка, а земеделието й е в упадък”, коментира той.

Най-голямата сделка, обаче, е новият договор в Египет, на стойност поне 350 милиона долара.

Статия във водещ египетски сайт сочи, че правителството се надява, че ще си осигури 164 от контейнерните съоръжения, с които да се подменят остарелите морално и материално хранилища, преди края на жътвата идния април.

Освен това, Блумбърг се е съгласил да инвестира 250 милиона долара във фабрика в Египет за изграждането на контейнери за съхранение на зърно, с 1000 работници.

KPMG изчислява, че проектът ще има отражение на стойност 1 милиард долара върху египетската икономика в първата година.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »