Exxon Mobil започва сондаж в руска Арктика

08 август 2014 - 15:36 |   Прочетена (772) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Санкции, какви санкции?

Exxon Mobil Corp. започва сондаж, в оценяван на 700 милиона долара кладенец в Арктическия океан утре, съобщи руското правителство, показвайки, че всички приказки за действия срещу президента Владимир Путин и неговата петролна индустрия, ни най-малко не засягат най-голямата щатска енергийна компания.

Отношенията на Русия с Европа и САЩ се влошиха до най-ниската им точка от Студената война насам, заради конфликта в Украйна, а ЕС наложи трети кръг от санкции миналата седмица, ограничавайки и износа на оборудване за офшорен добив на петрол.

Това не засяга плановете на Exxon, защото договорите за наемане на платформата бяха вече одобрени, когато санкциите бяха обявени.

Разработването на арктическите залежи е от жизнена важност за Русия, в която износът на енергийни суровини носи половината от приходите за бюджета. Ако Арктика бъде разработена, като източник на суровината, Русия ще успее да запази постсъветския темп на добив от над 10 милиона барела петрол дневно.

За Exxon, чийто добив падна до петгодишно дъно през второто тримесечие, откриването на нефт във въпросния кладенец ще е от жизнено важно значение, като свеж нов източник.

„Кладенецът е много важен, той вероятно е един от най-значимите в глобалната петролна индустрия от много години”, коментира Джеймс Хендерсън, ст.н.с от Оксфордския институт за енергийни изследвания.

След повече от две години планиране Exxon и руският му партньор, Роснефт, ще започнат проучванията в проспекта „Университетская” утре, съобщи Кремъл днес.

Путин ще даде старта на проекта, заедно с изпълнителния директор на Роснефт Игор Сечин, който също е  обект на санкциите на САЩ, както и с изпълнителния директор за Русия на Exxon Mobil Глен Уолър.

Университетская

„Университетская” е първият от близо 40 кладенеца, които Роснефт планира да тества до 2018. Геоложката структура, която ще се проучва при сондажа е приблизително с площта на Москва и може да съдържа до 9 милиарда барела суров петрол.

„Това е аномалия при сегашната ситуация и колко дълго може да продължи такава ситуация, при която западни компании, като Exxon, ще могат да продължат да сондират, никой не знае”, коментира Джон Лаф, н.с. в лондонската „Чатъм хаус”.

Сондирането ще продължи около 70 дни, период, който трябва да е достатъчен, за да се установят залежите при евентуално находище, коментира директорът на Роснефт за офшорните операции, Желько Рунье.

Районът е с относително малко айсберги, което означава, че работата може да започне, коментира той.

В дългосрочен план, санкциите, обявени миналата седмица може да започнат да забавят разработването на арктическия шелф, казва Едуард Чоу, ст.н.с в Центъра за стратегически и международни изследвания.

„Санкциите не бяха насочени към спирането на този проект, но като цяло, той ще се забави, както и всички други дългосрочни, високорискови проекти от този тип...”

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »