Учени успяха да получат ток от сероводорода в Черно море

05 август 2014 - 08:20 |   Прочетена (839) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Учени успяха да получат ток от сероводорода в Черно море. Това стана по време на експедиция на български специалисти на борда на кораба „Академик“, който се завърна от мисията си, съобщава „Преса”.

Експериментът завърши успешно, съобщава пред „Преса“ ръководителят на екипа проф. Венко Бежков, директор на Института по инженерна химия при БАН. За първи път бе използвана вода от 1000 метра дълбочина, където няма кислород. Чрез специална инсталация сероводородът бе преобразуван в енергия.

„Опитите в реални условия показаха, че 90% от опасния газ могат да бъдат използвани. На второ място стана ясно, че добивът на ток трябва да става на платформа в Черно море, вместо водата от дълбините на водния басейн да се транспортира до сушата.
„Ние бяхме на 90 км в морето, ако оттам водата трябва да се пренася по тръбопровод, ще излезе скъпо“, обясни ученият.

В дълбините на Черно море се съдържат около 4,6 млрд. тона сероводород и от тях при преработка може да се получат 31 млн. мегаватчаса електроенергия.
Засега този ресурс остава неизползван. Всяка година сероводородът се увеличава със 78 млн. тона, които са еквивалент на 43 млрд. куб. метра природен газ. Освен това преработката само на този прираст би спасила от загиване флората и фауната на водния басейн.

Все още в света никой не е произвеждал промишлено ток от сероводород. Това е така, защото Черно море е уникално хранилище на този енергоносител, обясняват експертите.

Работата на инсталацията продължава, съобщи професорът. Сега целта ни е да увеличим нейната мощност.

Проектът бе стартиран в края на 2011 г. и трябва да приключи в края на тази година. Общата му стойност е 300 хил. евро. 

 

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »