Прасковени спорове между Франция и Испания

29 юли 2014 - 16:39 |   Прочетена (732) |   Препоръчай (1) |   Коментари (2)

Франция затяга контрола на карго превозите през границата с Испания, което все повече заприличва на „прасковена война” между европейските съседи, предаде Франс прес.

През изминалите две седмици 150 камиона са били спрени, като са отчетени 10 нарушения, съобщи френското земеделско министерство. Френските фермери се оплакват от нечестен дъмпинг на продукцията на вътрешния им пазар.

Френската операция за гарантиране, че камионите „спазват правилата за продажба на плодове и зеленчуци” ще продължи и през следващите седмици, каза министър Стефан льо Фол.

По думите му, Франция, Испания, Гърция и Италия са поискали от Европейската комисия да обмисли налагането в сектора на „изключителни мерки за управление на пазара”.

Гневът на френските производители нараства, като те твърдят, че индустрията им е на път да изчезне напълно, заради сриващите се цени. Фермите, в които се отглеждат праскови и нектарини в страната са се свили наполовина, като размер, за последното десетилетие.

Люк Барбие, директор на федерацията на производителите на плодове FNPF, коментира пред Франс прес, че конфликтът с испанците никога не е бил по-сериозен.

„Испанските ни колеги практикуват дъмпинг, който цели да убие френския пазар, за да може да са единствените доставчици”, твърди той, претендирайки за усилени проверки на границата за произхода, качеството и цената на товарите с плодове.

Директорът на по-широката фермерска организация, FNSEA Кзавие Бюлен сочи, че проблемът отива далеч отвъд нектарините и прасковите. Споровете са присъщи и за пазара на домати, краставици, пъпеши и ягоди, казва той.

„Основният проблем е разликата в разходите с Испания, който означава, че ние не можем да сме конкурентни”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

Елате ни на гости
29 юли 2014 - 16:51
1
Елате в Чалгария да ядете домати с колците
Додо
29 юли 2014 - 17:46
2
До 1: Явно нищо не знаеш за България ... Тук и само колците ни стигат. Кой ти ще си позволи лукса да яде домати!?
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »