Производството на памук в Индия е на път към рекордни стойности

24 юли 2014 - 16:13 |   Прочетена (876) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Производството на памук в Индия, вторият по големина производител на културата в света, е на път да достигне рекордна стойност, предвид това, че забавянето на мусоните кара фермерите да преминат към саденето на памук, вместо към соя и фъстъци, съобщи днес най-големият търговец на памук на страната.

Фючърсите на памука в Ню Йорк поевтиняха след новината.

Очаква се тазгодишната реколта да нарасне с 2.6% до 40 милиона бали от 170 кг, за годината, стартираща на 1 октомври, по думите на Б.К.Мишра, президент на Cotton Corp. of India.

Въпреки че площите нарастват, прибирането на реколтата ще се забави, от най-лошия старт на мусоните от 2009. Cotton Corp изкупува реколтата по определени от правителството минимални изкупни цени.

Фючърсите на памука падат 11 поредни седмици в Ню Йорк, най-продължителния период на спад от 55 години, заради опасения за рязко покачване на глобалния инвентар и забавяне на търсенето от Китай, най-големият купувач на суровината.

Евентуална по-висока реколта в Индия може да сложи край на надеждите за възстановяване на цените, които падат с 20% през 2014.

„Времето за реколти като соя и фъстъци мина, така че фермерите ще се обърнат към памука, като последна възможност”, коментира Прерана Десаи, аналитичен директор в Kotak Commodity Services в Ммумбай – „Засаждането ще навакса (след мусоните) и определено ще видим повече декари (с памук). Дали това ще бъде последвано от нова рекордна реколта, ще изчакаме и ще видим”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »