Goldman прогнозира поне 5 години на излишъци на пазара на мляко

11 юли 2014 - 14:58 |   Прочетена (687) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Рекордните средства, които получиха новозеландските млекопроизводители миналата година създават предпоставки за презасищане на глобалния пазар на мляко поне в идното половин десетилетие, прогнозират от Goldman Sachs Group Inc.

Световен прозводител №1 ще увеличи производството си до исторически връх, прогнозира правителството в Уелингтън, след като бумът в цените през 2013 доведе до инвестициите в повече крави и хранителни добавки, които повишават млеконадоя, в момент когато пасбищата се възстановиха от сушата.

До 2018 годишното предлагане ще надвишава търсенето с 2 милиарда литра, сочи Goldman в доклад. Това е достатъчно за да бъдат запълнени 800 басейна с олимпийски размери.

Възстановяването на новозеландското производство следва ръст и в производството при САЩ и в Европа, което неутрализира ефекта от ръста в потреблението от Китай.

Тези излишъци може да доведат до допълнително подкопаване на цените на фючърсите, търгувани на борсата в Чикаго, които губят 12% спрямо пика си от април, като намаляват разходите за някои от най-големите купувачи на суровината, като базираната в Далас Dean Foods Co.

“Предлагането оказва натиск над пазара”, коментира Майкъл Харви, базиран в Мелбърн анализатор на Rabobank International.

„Има доста мляко, което трябва да бъде поето (от пазара) преди да можем да видим каквито и да е ръстове”.

Млякото от клас III, използвано за производството на сирене, приключи снощи при цена от 21.39 долара за 100 фунта на Chicago Mercantile Exchange, при рекордна стойност от 24.32 долара от 24 април.

Цените може да се понижат до 19.91 долара до декември, прогнозират от INTL FCStone Inc. Фючърсите на чикагската борса вече оценяват подобен спад в цените, като контрактът с януарска доставка се търгува на 18.54 долара.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »