Около 30-35% са загубите при пчелните семейства във Видинско

09 юли 2014 - 16:41 |   Прочетена (671) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Около 30-35% са загубите при пчелните семейства само от глад тази пролет във Видин, заяви пред Радио “Фокус”- Видин Петър Младенов, председател на пчеларско дружество “Димитър Балев”.

 По думите му, това е много голяма цифра при приемливи загуби 8-10%. „Тази година беше изключително тежка. Стигна се до там, че семействата започнаха да измират от глад в период, когато до миналата година сме вадили стоков мед – месец май и средата на юни, което е един парадокс”, каза Петър Младенов.

Според възрастни пчелари с такова състояние на пчелните семейства досега не е имало. „Апелът ни е програма De minmis да отразява реално състоянието в бранша, за да може мерките й да са адекватни, а не половинчати или никакви”, каза пчеларят.

Той обясни, че тази година програмата, която покрива щетите и загубите на пчеларите, е стартирала с 3.45 лева на пчелно семейство. Преди две години, когато условията са били много по-добри, сумата е била 12 лева, но и те не са покривали загубите на пчеларите.

„Размерът не е произволно избрана сума или параметри. Преди 3-4 години, когато стартира проектът за създаване на единна пчеларска организация, група икономисти стигнаха до извода, че 24-25 лева е сума, която ще даде възможност на бранша да поеме глътка въздух”, каза Петър Младенов.

Той обясни, че сумата е била икономически обоснована на базата на потребностите на едно пчелно семейство от подхранване, лекарства, препарати и др. Такава е и практиката в държавите от ЕС, където субсидиите са 10-15 евро на пчелно семейство.

„По този начин смятам, че сумите, които циркулират като мнение на хората от бранша, са обосновани и би трябвало някой да ги чуе и да ги вземе в предвид”, добави председателят на видинското пчеларско дружество.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »