Зърнопроизводителите в Бургаско се опасяват от ниските цени

08 юли 2014 - 15:34 |   Прочетена (732) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Жътвата все още не е приключила, но цените, които се предлагат на производителите на ечемик и пшеница са притеснителни. Това коментира пред Радио „Фокус” - Бургас Николай Киров, председател на съюз на зърнопроизводителите в Бургаско. Той каза, че е оптимист по отношение на добивите, въпреки дъждовната пролет, но тепърва ще се очаква да се види какво е качеството на зърното.

Именно заради дъждовете тази година се е наложило производителите да имат повече разходи.

„Не съм оптимист относно цената, защото тя е твърде ниска и трудно производителите ще си хванат себестойността на продукцията.Тази година вложихме много усилия при пръскането с фунгициди поради честите валежи и заболяванията на растенията и от там ни се повишиха разходите драстично”, каза Киров.

Той допълни, че в момента предлаганата на зърнопоризводителите цена за изкупуване от полето на място е неприемлива. Предлаганите цени са 27-28 стотинки на килограм пшеница и около 26 стотинки за ечемика. ”При тези добиви е под себестойността на продукцията”, допълни Киров.

Той каза, че се очаква част от производителите в Бургаски регион да приключат жътвата около 25 юли и до края на месеца при хубаво време без дъждове тя да е приключила навсякъде в региона.

„Добивите са като миналата година. Ечемикът се движи някъде около 340- 350 килограм от декар, а при пшеницата са около 360 – 370 килограма от декар”, каза Киров. Той допълни ,че няма на 100% пропаднали площи, но има ниви, където класовете са полегнали и жътвата там е затруднена.

Друга трудност идва и от факта, че има места, където при дъждовете се е събирала вода и са били наводнени и те все още все още са влажни. Според Киров обаче ако времето се задържи така топло както в последните дни и там скоро ще може да влезе техника да прибере реколтата „От ден на ден нещата се подобряват. Почвата изсъхва и може да се влезе да се работи”, каза Киров.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »