Кукушева: Категорично най-доброто зърно остава в България

24 юни 2014 - 11:41 |   Прочетена (525) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Категорично най-доброто зърно остава в България, българският хляб се прави от най-добрите житни семена, от най-добрата част от житната реколта. Това коментира пред Агенция „Фокус” Марияна Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното.

„Консултативния съвет по зърното ще започне да заседава с определения дневен ред: ще обсъдим състоянието на полята на България, като категорично трябва да кажем, че в момента тече жътва. Не малка част от зърнопроизводителите на България са убедени, че реколтата ще бъде добра и като количество, и като качество”, обясни тя.

„Има лека корекция в количеството от прогнозните за 5 млн. тона – има намаление и се очаква реколтата да бъде 4.5 мил. тона, но това не е проблем за сега за България. Към зърнопроизводството се отнасяме с огромно внимание, защото основният износ на България е свързан с хранителните суровини, каквото е зърното”, посочи Кукушева.

„Време е обаче да развенчаем един мит – винаги, когато говорим за житото, за пшеницата на България стигаме до хляба. Истината е категорична – практиката я подчертава и доказва, че най-доброто зърно на България, това с най-добрите хлебопекарни качества остава в България”.

„Изнася се предимно фуражно зърно, в този смисъл чух коментари на други колеги от медиите, които твърдят, че ще бъде изнесено най-доброто зърно и ще остане зърното с недобри хлебопекарни качества. Няма такава ситуация, категорично най-доброто зърно остава в България, българският хляб се прави от най-добрите житни семена, от най-добрата част от житната реколта. Към момента, в никакъв случай няма драматично състояние на българското ниво. Нека не правим трагедии на фона на човешките жертви. Нищо не е по-важно от човешкия живот. Ситуацията е овладяна, освен това зърнопроизводството е застраховано производство и половината от застраховката се плаща от Държавен фонд „Земеделие”. Този риск е застрахован риск”, каза още Марияна Кукушева.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »