10 пъти е намалял притокът на коли, внасящи плодове и зеленчуци в страната

06 юни 2014 - 11:03 |   Прочетена (671) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

10 пъти е намалял притокът на автомобили, които внасят плодове и зеленчуци на българска територия, в резултат на ежедневния контрол по 7-те гранични пункта на страната. Това каза в ефира на Радио „Фокус” земеделският министър проф. Димитър Греков.

Той уточни, че контролът, който цели да защити родните производители от нелегален внос и ниски изкупни цени на плодове и зеленчуци, ще продължи до края на месец юни.

„Ежедневно се следи този процес, макар че имаме проблеми във връзка с ежедневния контрол. Нашите служби са 12 часа, което позволява част от продукцията да влиза през другото време, но ще се постараем при актуализацията на бюджета да дадем необходимите бройки на Българската агенция по безопасност на храните – нуждаят се от около 100 бройки допълнително, за да се осъществява денонощен контрол по границата”, уточни проф. Димитър Греков.

Земеделският министър, който в момента участва в международна конференция по проблемите на земеделието в Ташкент, допълни, че българската аграрна наука предлага породи и сортове, които успешно биха могли да се използват в Узбекистан.

По думите му, освен, че България е известна в тази страна с различни сортове пипер и домати, има възможности за разширяване на сътрудничеството.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »