По-ниски изкупни цени на зърното на старта на кампанията прогнозират експертите

29 май 2014 - 16:02 |   Прочетена (984) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

По-ниски изкупни цени на зърното на старта на жътвената кампания прогнозират експертите на Столичната стокова борса. По-малки в сравнение с миналата година ще са и очакваните добиви. 

Въпреки това обаче вече се чуха заявки от производителите за по-високи цени. Вследствие на дъждовете и множеството вредители площите са третирани многократно и това е повишило техните разходи. За това те очакват да компенсират с продажбите, коментира националното радио.

335 лева за тон е цената на пшеницата у нас в момента при 385 лева за тон в края на май миналата година. Това показва спад с 13 на сто за една година. Подобна е и световната тенденция. За това очакванията са кампанията да започне при по-ниски от миналогодишните цени, казва Васил Симов от Стоковата борса:

„Може би имат основание зърнопроизводителите да претендират за по-висока цена, но ние показваме какви са реалностите на пазара в световен мащаб, а в частност и Черноморския басейн - цените вървят надолу. За да реализира своята продукция, купувачът насреща трябва да има готовност да му я купи на по-висока цена, а това е обратното в момента”.

Тази година в България се очаква реколта от 3.9 милиона тона при 4,1 милиона тона през 2013 година.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »