Търсенето на златни кюлчета и монети пада значимо през първото тримесечие

20 май 2014 - 10:08 |   Прочетена (1645) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Инвеститорите са намалили драматично позициите си при златните монети и кюлчета през първото тримесечие, като несигурността пред перспективите за цената на скъпоценния метал са помрачили търсенето, личи от индустриален доклад, оповестен днес.

На годишна база търсенето на монети и ключета се срива с 39%, до 283 тона, за периода януари – март, личи от последния доклад Тенденции в търсенето на злато, на Световния съвет по златото.

„Предпазливостта доминираше на пазара за малки кюлчета през първото тримесечие, особено на по ценово чувствителни пазари, като инвеститорите очакваха по-ясна индикация за бъдещото направление в цените на метала, след огромните нива на инвестиции през 2013”, се сочи в доклада на съвета, който представлява златодобивни компании.

След слабата 2013, цените на златото възстановиха част от загубите си през първото тримесечие, като ръстът бе от близо 7%, благодарение на това, че геополитическото напрежение подпомогна търсенето на метала, считан за спасително убежище при кризи.

„Инвеститорите на някои пазари очакваха допълнителното понижение на цените да се окаже добра възможност за влизане през първото тримесечие. Подобрението при цената през тримесечието, накара много участници да останат настрани, обаче, а в някои случаи и да осребрят печалбите по инвестициите си”.

Световният съвет по златото отдава спада и на високата база, предвид това, че първите три месеца на 2013 белязаха рекордно търсене при златото.

Цялостното търсене на злато остава стабилно, при 1074.5 тона, практически без промяна спрямо нивата от предходната година, като слабият ръст при търсенето на златни бижута неутрализира понижението при монетите и кюлчетата.

Търсенето на бижута, което е най-сериозният компонент в цялостното търсене, е в размер от 571 тона, което е ръст от 3% на годишна база.

Китай, който се превърна в пазар №1 за златото през 2013, отчита 10-процентов ръст при търсенето на златни бижута.

Централните банки остават нетни купувачи на злато, но покупките им падат с 6%, до 122 тона.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »