Очаква се по-силна от миналогодишната розова реколта

13 май 2014 - 09:07 |   Прочетена (481) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Тази година се очаква по-добра от миналогодишната розова реколта. Това съобщи пред националното радио производителят от Стрелча Димчо Евстатиев.

За разлика от миналата година, тази имаше дъждове, засякоха се добре пъпки. Въпросът е, че повече болести не трябва да има по розовите насаждения. Дано не паднат градушки и всичко да бъде добре. Започнахме сега с изкупна цена над 2.20-2.30. Очакваме, като се появят повече изкупвателни организации, цената постепенно да се увеличава, с което пък се стимулират ранопроизводителите”.

„При добра обработка добивът от един декар насаждения достига и до тон, но може да е и 300-400 кг. В момента изкупната цена е около 2.30 лв. за килограм, но се очаква тя да нарасне с идването на повече изкупни организации. Обикновено в Стрелча работят 4-5 изкупни организации. Цената в момента е такава, че хората не изоставят насажденията си”.

„Към края на кампанията се стигна близо до три лева изкупна цена, а преди три-четири години имахме 1.20-1.30 изкупна цена... Така че сега има друга тенденция, стимулира се това производство”.

Именно високата цена на наемния труд, която достига до около 1 лв. за прибирането на 1 кг розов цвят, за производителите не е оставало почти нищо преди години, сподели Евстатиев. Той се обяви за минимална изкупна цена и при розите. Основният конкурент на България е Турция, където на границата със Сирия има огромни гюлови масиви, но българското масло е много по-качествено, сподели той. 

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »