Кризата в Украйна превръща Румъния в основен играч на зърнения пазар в региона

24 април 2014 - 09:46 |   Прочетена (585) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Румъния има шансове през 2014 г. да стане важен играч на зърнения пазар в Черноморския басейн, при положение че Украйна, заради конфликта с Русия, не е обработила тази година големи площи, заяви за агенция Аджерпрес държавният секретар в министерството на земеделието Даниел Ботаною, цитиран от БТА.

"Конфликтът между Русия и Украйна би могъл да донесе на Румъния шанса да стане важен играч на зърнения пазар в Черноморския басейн, защото Украйна не култивира площите, които обработваше преди, и все по-трудно се финансира от международните пазари. При тези условия, ако Румъния има добра земеделска продукция тази година, има шанс да повлияе съществено на цените за износ, най-вече в Черноморския басейн", отбеляза Даниел Ботаною.

През 2013 г. Румъния за първи път през последните 20 години успя да регистрира излишък от над 300 милиона евро в търговията със земеделски хранителни продукти, спрямо дефицит от близо 800 милиона евро през 2012 година, припомня Аджерпрес.

Миналата година Румъния е изнесла земеделска хранителна продукция на обща стойност 5,98 млрд. евро, което е с 1,183 млрд. евро повече спрямо предходната година.

През януари тази година Румъния е изнесла селскостопанска хранителна продукция на обща стойност 360,8 милиона евро, което е увеличение с близо 44 процента спрямо същия период на 2013 година, сочат данни, предоставени на агенция Аджерпрес от министерството на земеделието и развитието на селските райони. Най-голям дял в румънския износ имат царевицата, житото и цигарите.

Европейският съюз е основният партньор на Румъния в търговията със земеделски хранителни продукти, показват данните, цитирани от Аджерпрес.

През първия месец на тази година стойността на доставките от Румъния в европейската общност са нараснали с 45,7 процента спрямо същия период на 2013 г. до 229,2 милиона евро, а тези към трети страни са възлезли на 131,6 милиона евро, регистрирайки увеличение от 39,7 на сто.

От друга страна са намалели доставките за чужбина на жив едър рогат добитък (3 000 тона) и на пилешко месо (4 800 тона), сочат данните на министерството.

Вносът на земеделска хранителна продукция в Румъния през януари 2014 г. е отбелязал спад от 3,3 процента спрямо януари 2013 г. вследствие на намаляването на нуждата от внос на такива продукти от трети страни. Вносът от европейската общност се е увеличил с 9,6 процента, а този от трети страни е намалял с 20,6 на сто. Най-голям дял има вносът на свинско месо, цитрусови плодове, суров тютюн.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »