Дъждовете във видинско довели до заблатяване на посевите с пшеница

23 април 2014 - 10:50 |   Прочетена (568) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Между 100 и 120 литра на квадратен метър са дъждовете във Видинския регион, което представлява близо 1/5 от дъждовете за една година. Това казва пред Радио „Фокус” – Видин Жечко Андрейнски, земеделски производител. Той сочи, че падналите дъждове между 19 и 20 април са значителни.

 „Няма големи поражения по земеделските площи. Наблюдава се известно заблатяване на отделни площи при пшеницата и засетите пролетници в региона”, обясни Андрейнски. Той допълни, че това заблатяване се е получило почти във всички засети блокове, без да създава опасност за посевите.

„Падналите дъждове и високата влажност създават условия за развитие на болести и това ще наложи земеделските производители да третират посевите, особено пшеницата, ечемика и рапицата с фунгициди, за да ги опазят от развитието на тези болести”, каза земеделският производител.

При пролетниците има част, от които вече са поникнали, но ще има известно задържане в тяхното развитие. Според земеделският производител тези дъждове са по-скоро благоприятни, отколкото неблагоприятни, в развитието на земеделските култури.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »