Индия вероятно ще запази ограниченията върху вноса на злато

17 април 2014 - 11:28 |   Прочетена (1520) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Индия, вторият най-голям потребител на злато в света, вероятно ще запази ограниченията върху вноса, в опит да контролира дефицита по текущата си сметка и да защити рупията, коментира управителният директор на една от най-големите златопреработвателни компании в страната.

Ограниченията означават, че ще бъдат внесени 650 до 700 метрични тона за 12-те месеца, стартирали с 1 април, при 650 тона за предходните 12 месеца, коментира Раджеш Хосла, от MMTC-PAMP India Pvt.

За 2012-13 вносът бе 845 тона, показват данни на финансовото министерство.

Въпреки че формата на ограниченията може да се промени, правителството ще продължи да възпира търговията със скъпоценния метал.

Индия имаше 25-процентов дял в световното търсене на злато през 2013, по данни на Световния съвет по златото.

Премиерът Манмоан Сингх изисква от вносителите да доставят 20% от количествата на бижутерите, а останалите 80% могат да продават на пазара. Кабинетът му повиши и вносните мита и позволява само на банки и на определени от държавата дружества да внасят злато. Новият финансов министър, обаче, може и да промени правилата, след изборите.

„Смятам, че ще направи нещо по отношение на правилото 20:80”, коментира Хосла – „Може да има квотна система, аукционна система, може да бъдат накарани банките да подават оферти. Но освобождаване на вноса на злато, както беше преди правилото 20:80, не смятам, че това ще стане”.

Миналата година Китай изпревари Индия, като най-големият потребител на злато. Индия купува практически цялото си злато от чужбина. Неофициалният внос се е удвоил, до 200 тона през 2013, докато официалният пада с 4% до 825 тона, изчислява Световният съвет по златото.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »