Италианският премиер се разсърди на Мадрид за продажбата на Deoleo

10 април 2014 - 12:42 |   Прочетена (549) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Войната с наддаването за Deoleo, собственикът на прочутия зехтин Bertolli, доби особена пикантност вчера, след като базираната в Лондон компания за дялови инвестиции CVC спечели политически заредения търг за компанията, която Мадрид обяви за стратегически актив.

С излизането на новината, че CVC е бил офертата на италианския държавен инвестиционен фонд, премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че испанското правителство явно има „идеологическа антипатия” италианска компания да поеме контрол над най-големия производител на зехтин в света, по обем на продажбите.

„Ако английски фонд спечели, очевидно той е направил най-добрата оферта, но преди два дни изглеждаше, че има идеологическа антипатия собственикът да е италиански, което е неприемливо”, заяви Ренци пред репортери, по време на панаир на виното във Верона.

„Ще говоря с моя приятел Рахой по въпроса”.

Офертата на CVC от 38 евро цента за акция на Deoleo, оценяваща компанията на 439 милиона евро, бе по-добра от тази на конкуренти, като Fondo Strategico Italiano, както и на ред дялови инвеститори. Делът бе изкаран за продажба от испански банки, които го притежаваха.

Интервеницята на Ренци идва след като испански политици изразиха опасения относно продажбата на компанията тази седмица. Те предложиха Мадрид да купи дела, за да гарантира, че компанията няма да попадне изцяло в чужди ръце, и изразиха опасения, че компанията може да бъде съсипана от чужд купувач.

Испания, която е най-големият световен производител на зехтин, има вековна конкуренция с Италия, основният й конкурент в този сектор. Италия има и традиции да внася евтин испански зехтин, който се препакетира и продава в чужбина.

„Испанското правителство вижда зехтина като стратегически важен за индустриалната си политика”, коментира Хауме Йопис, професор в ИЕСЕ и експерт по зехтина – „Политиците не одобряват това италиански фонд да купи Deoleo, но едва ли са щастливи и от това, че го купува инвестиционният фонд”.

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »