Състоянието на есенниците в Добричка област е добро

01 април 2014 - 11:16 |   Прочетена (531) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Състоянието на есенниците в Добричка област е преобладаващо добро към момента. Това коментира директорът на Областната дирекция „Земеделие” в Добрич Зия Халил, предаде Радио „Фокус” – Варна.

 „Комисия е направила обследване на състоянието на посевите в цялата област. Установено е, че 90% от пшеницата и ечемикът са в добро състояние, останалите 10% - в много добро. Тези земеделски култури като фаза на развитие са във финален период на братене (разрастване на страничните пъпки на централното стъбло) и начало на вретене (формирането на надземните стъбла и разположените по тях листа, както и съцветията на растенията). Не се наблюдават активни колонии на полевка, а благодарение на ниските температури няма развитие на болести по посевите”, заяви Зия Халил.

Той допълни, че е започнало третирането на посевите с препарати. Рапицата е в цъфтеж и условията за нейното развитие са добри, тъй като през зимните месеци са липсвали големи студове.

Зия Халил съобщи също, че в Добричка област е започнала пролетната сеитба, основно в морските общини – Каварна, Балчик и Шабла. Там вече се сее слънчоглед.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »