Мексико ще изкара на конкурс петролни полета под океанското дъно

27 март 2014 - 14:32 |   Прочетена (968) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Мексико ще изкара на конкурс петролни полета под океанското дъно от догодина, като част от опитите за отварянето на проучването и добива на нефт и природен газ към частния сектор, съобщава Файненшъл таймс.

Сред полетата са части от високоценения пояс Пердидо, както и части от технически предизвикателната формация Чиконтепек. Енергийното министерство е включило в проектосписъка от 68 страници петролни полета, които се държаха от държавния петролен монополист Pemex. Първият конкурс за доскорошни полета на компанията, която 76 години имаше монопол в сектора, ще е през юни 2015.

Мексико има резерви от 160 милиарда барела доказан, възможен и вероятен петролен еквивалент, в т.ч. ресурси на сушата и под океанското дъно, както и шистови петролни и газови залежи.

Pemex има контрол над 97% от доказаните резерви, 83% от доказаните и възможните, или  “2P” и над 71% над доказаните, възможните и вероятните, или  “3P”, по данни от 2013.

„Повечето държави не изкарват петролни полета на конкурсни начала. Това прави кръговете за мексиканските полета доста атрактивни”, коментира заместник-министърът на енергетиката Лурдес Мелгар.

Правителството си бе поставило за цел да е готово със списъка до 17 септември, но според Мелгар решенията за конкретните полета ще бъдат обявявани веднага след като бъдат взети, за да се избегне несигурността по отношение на портфолиото на Pemex. След това, Pemex може да договаря и съвместни предприятия и партньорства за полетата, които ще запази.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »