Рекордната реколта от соя в Аржентина ще подкрепи износа

24 март 2014 - 16:37 |   Прочетена (961) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Аржентина ще помогне за натиск върху цените на храните тази година, благодарение на очаквания по-висок износ на соя, въпреки че производителите се застраховат срещу дисфункционалната финансова система на страната, като трупат повече резерви от реколтата, която се очаква да е рекордна.

Най-голямата жътва, виждана някога във фермерския пояс на пампасите, започна тази седмица, като поставя основите за много силна експортна кампания от световен износител №3 при соята. Размерът на очакваната реколта е достатъчен за да позволи на производителите и да складират достатъчно голямо количество, пише Ройтерс.

Фермерите ще предпочетат да задържат реколтата като вариант за съхраняване на парите си, предвид анемичното песо, което поевтинява с 18.2% спрямо долара тази година.

Те използват соята като бартер за всичко – като се почне от покупката на камиони и се свърши със семена, но по този начин ограничаваха предлагането и подкрепяха международните цени на соята през последната година.

„Фермерите ще продадат по-голямо количество соя тази година. Но тъй като реколтата се очаква да е доста по-голяма от миналогодишната, продажбите ще представляват по-малък процент от цялостната реколта”, коментира Пабло Адреани, директор на агроконсултантската компания AgriPAC.

Той очаква продажбата на 20.75 милиона метрични тона между март и май, или 38% от прогнозната реколта за 2013/14 земеделска година, при 22.19 милиона метрични тона за същите три месеца на миналата година, което тогава представляваше 47% от реколтата.

През март – май 2012 производителите продадоха 26.47 милиона тона, което бе 68% от реколтата им.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »