Златото поевтинява, паладият продължава да поскъпва

24 март 2014 - 13:20 |   Прочетена (648) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Златото губи позиции днес, като отслабва до триседмично дъно, заради спекулациите, че повишението на лихвите в САЩ ще доведе до спад в търсенето на метала, като съхранител на стойност. В същото време паладият достигна най-високите си нива от 2011, заради опасения за предлагането му.

Миналата седмица Федералният резерв обяви, че ще понижи с още 10 милиарда долара месечното количество облигации, което изкупува. Златото поевтиня миналата седмица с 3.5%, най-голям темп на спад от ноември, след като президентът на Фед Джанет Йелън заяви, че основната лихва в страната може да започне да се повишава до 6 месеца след като банката спре изкупуването на активи.

Въпреки това, от началото на този година златото отчита ръст от 9.9%, заради признаците за забавяне на глобалната икономика и напрежението в Украйна.

Световните лидери се събират в Хага, като Западът изразява все по-нарастващи опасения за струпването на войски от Русия на границата с Украйна, след като руски части вече превзеха полуостров Крим.

Паладият продължава да поскъпва, заради страховете, че санкции срещу Москва ще доведат до спад в предлагането от Русия, която е производител №1 на суровината.

„Инвеститорите не са така притеснени от намаляването на покупките на активи то Фед, колкото от потенциално повишение на лихвите”, коментира Дейвид Ленъкс, ресурсен анализатор във Fat Prophets – „Коментарите на Йелън ще са в мислите на инвеститорите постоянно, докато навлезем в 2015”.

Паладият поскъпва с 0.4% до 797.75 долара за унция. По време на днешната сесия цената достигна 801.53 долара, което е най-високата стойност от август 2011.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »