Найденов: Кризата в Украйна ще доведе до ръст в цената на зърното

12 март 2014 - 10:45 |   Прочетена (556) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Кризата в Украйна ще доведе до покачване на цената на зърното в целия регион, а това ще увеличи и цените на всички основни хранителни продукти. Това коментира в ефира на Радио „Фокус” Мирослав Найденов, председател на Българска асоциация „Земеделие и храни”.

По думите му последиците от кризата в Украйна ще се отразят негативно на целия регион в политически и икономически аспект.

„Украйна е ключов производител на зърно в Черноморския регион, ако се стигне до военен конфликт, категорично няма как да се разчита на доставките на зърно от там и цената ще се повиши”, категоричен беше Найденов.

Според него България също е голям производител на зърно. Страната ни произвежда три пъти повече, отколкото е необходимо (за вътрешното й потребление) и изнася и едва ли ще има проблем със зърнения баланс в България.

„Повишаването на цените на зърното би се отразило благоприятно на експорта на страната ни и на другите страни, които произвеждат”, допълни Мирослав Найденов.

Той бе категоричен, че не е изключено при задълбочаване на кризата и при по-висок ръст на цената това да се отрази по някакъв начин на трапезата на българина.

„Скокът на цената на зърното влияе освен пряко върху хляба, и на цените на месото, млякото и всички животински продукти”, уточни Найденов. Той допълни, че кризата в Украйна ще се отрази на икономиката, но това е най-малкият проблем, когато се говори за военни действия. Според него управляващите трябва да бъдат много внимателни и аналитични в тази ситуация.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »