До 2018 г. площите с царевица в страната се очаква да нараснат

24 февруари 2014 - 13:29 |   Прочетена (588) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

До 2018 г. площите с царевица в страната се очаква да нараснат с 5 процента спрямо 2012 г., сочи изследване на Института по аграрна икономика, цитиран от БТА. Проучването обхваща следващия петгодишен времеви хоризонт и отразява динамиката на основните индикатори, засягащи петте основни култури в зърнения сектор - пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.

Площите с царевица се очаква да се увеличат поради относително по-добрата й рентабилност в сравнение с останалите четири култури. Прогнозата е разработена по проект за изследвания в селското стопанство - САРА, финансиран от Фондация "Америка за България", информира ръководителят на проекта доц. Божидар Иванов.

В анализа се посочва, че до 2018 г. се очаква петте култури да останат водещи в растениевъдството.

Обемите на производство от петте култури ще нарастват, което се дължи на обновяване на агротехниката, посочва Иванов. По думите му в прогнозите са взети предвид и възможни неблагоприятни засушавания. Анализът на валежите от 1970 година насам отчита, че през последното десетилетие има намаляване на високите дъждовни стойности, но все по-често се редуват по-добри с по-лоши години.

Цените на петте култури ще бъдат поставени под натиск заради очакваните низходящи тенденции в глобален мащаб, подчерта доц. Иванов. Това се дължи на стабилизиране на зърнопроизводството и запазване на световното търсене.

За България цените през настоящата година се очаква да са в рамките на около 270-290 лв. за тон при пшеницата, ечемика и царевицата, което силно зависи от състоянието на реколтата в глобален мащаб.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »