За производителите на етерични масла 2013 е била предизвикателна

16 януари 2014 - 09:34 |   Прочетена (897) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

2013 година беше натоварена за производителите на етерични масла като цяло, тъй като климатичните промени, които са сериозен фактор в този отрасъл, отново доведоха до неясноти до последния момент. Това коментира пред Агенция „Фокус” изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика” Николина Узунова.

„Пролетта бе суха, което не е добре за розовите насаждения и води до лоши рандемани. Обратно, по време на лавандуловата кампания имаше повече от необходимата влага. Така че до последния момент нямаше яснота, каква ще бъде себестойността на маслото”, обясни тя.

По думите й, и през 2013 година е продължила тенденцията от последните години за увеличаване на площите с лавандулови насаждения.

На пръв поглед това е една добра тенденция, но от друга страна тя води до свръх производство и падане на цената на изкупния материал, а понякога за съжаление и на качеството на суровината.

Това бяха два момента от особено значение както за земеделските производители на лавандулов цвят, така и за преработвателите, които купуват цвета. Това бе допълнителна причина годината да бъде напрегната за етеричномаслените преработватели, обясни Узунова.

Смятам, че козметичната индустрия в България се развива в правилна посока, подчерта тя.

„Действително икономическата криза, която вече като че ли банално прозвучава като оправдание, но продължава да се усеща в нашия бранш и даде своето отражение. За щастие няма фалирали компании, но икономическите затруднения доведоха до един по-бавен темп на развитие и на растеж на компаниите в бранша, има и съкращения на персонал”, каза още Узунова.

По думите й, фирмите продължават да бъдат основно експортно ориентирани, като тази ориентация е помогнала затрудненията на вътрешния пазар да не се отразят толкова сериозно на развитието им.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »