Храните продължават поевтиняването през август, начело с пипера

09 септември 2013 - 09:09 |   Прочетена (849) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

През месец август цените на пипера са паднали с над 40% спрямо юли тази година, сочат данните на комисията по стоковите борси и тържищата. Юлските цени за зеления пипер на едро по тържищата бяха по 96 стотинки за килограм.

В края на август обаче нивата им поднаха до 72 стотинки. Червената капия, която масово започва да се предлага през август, в края на месеца се предлагаше по 94 стотинки.

От полето обаче зеленчукът се изупува по 35-40 стотинки и това предизвика протестите на зеленчукопроизводителите в редица региони на страната.

Данните за пазара на храни през осмия месец от годината затвърждава тенденцията на продължаващ спад в цените. Изключение прави единствено зрелият фасул, който запазва възходящата си тенденция и бележи нов ръст от 6.8% на месечна база. През юли килограм фасул вече се продавал за 3.70 лв.

След трайния спад на цената на яйцата, който наблюдаявахме от началото на годината през август те леко поскъпват, като увеличението е от 6.3%. На едро бройката вече се предлага за 17 стотинки.

Млечните и месни произведения отбелязват леко поскъпване през август т.г. спрямо същия месец на миналата година. Най-голям ръст на годишна база се наблюдава при цената на кравето сирене и свинското месо (11-14%).

Поскъпването на годишна база на останалите стоки от тези групи е в диапазона 2 до 7%. Значителен ръст спрямо август миналата година е регистриран при цената на зрелия фасул – 29%.

Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио и яйца) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата спрямо същия месец на миналата година е 22.7%.

Цените на едро на захарта и олиото през това лято са с около 10% по-ниски, а при ориза и брашното се наблюдава ценови

В първата седмица на септември повечето храни се търгуват без промяна с изключение на олиото, което продължава да поевтинява. Само за една седмица от края на август до 5 септември цената на литър олио е паднала с десет стотинки.

Така по борсите бутилка олио вече струва 2.33 лв. при 2.43 лв. преди седмица.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »