Китайската Sinopec дава$3.1 милиарда за дял в египетските кладенци на Apache

30 август 2013 - 09:27 |   Прочетена (809) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Китайската Sinopec ще даде 3.1 милиарда долара за 33-процентов дял в египетските операции на Apache, щатската компания за проучване и добив на нефт и газ, в пореден знак за толерирането от китайските компании на висок политически риск, в богати на ресурси страни, пише Файненшъл таймс.

Apache съобщиха късно в четвъртък, че Sinopec, която е втората по големина китайска петролна група, по капитализация, ще се присъедини като по-малък партньор в петролните полета на Западната пустиня в Египет, стига египетското правителство да одобри прехвърлянето на дела.

Apache ще останат оператор на полетата и ще запазят 67-процентов дял.

Полетата се намират в отдалечени райони, поради което добивът не бе засегнат от политическия хаос, който избухна в страната след свалянето на бившия президент Хосни Мубарак през 2011 година и след преврата срещу президента Морси от юли тази година, пише британският вестник.

Средното брутно производство през последната година е било 363 000 барела на ден.

Бизнесът е и изключително печеливш, като е генерирал за щатската компания парични потоци от 2.7 милиарда долара миналата година, като тя не е имала никакви проблеми със закъснели плащания, каквито имаха други западни компании в Египет.

Капиталовите нужди за полетата за 2012-13 са били само от 1.1 милиарда долара.

Според вестника, обаче, Apache са притеснени от мнението сред инвеститорите за политическия риск в Египет, което означава, че в цената на акциите на компанията не е отразена пълната стойност на египетските й активи.

Цената, която плащат Sinopec оценява египетския бизнес на 10 милиарда долара, което е една трета от пазарната капитализация на Apache. След сделката пропорцията от добива, който прави Apache в Египет, като част от цялостния им добив, ще падне до 15%.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »