Индексът на тържищните цени пада през юли

05 август 2013 - 16:32 |   Прочетена (704) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Индексът на тържищните цени падна през юли до 1,311 пункта. Година по-рано индексът беше на ниво 1,327 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио и ориз) са били стабилни през юли, а някои от тях запазват тенденцията на плавен спад. Цените на млечните произведения се доближават до нивата от юни, като маслото поевтинява с 3.2 процента. През юли цените на пилешкото месо и на месните произведения са били на равнището от юни. Цените на едро на значителна част от хранителните стоки през юли са били по-високи спрямо същия месец на миналата година. Най-голям ръст на годишна база се наблюдава при цената на фасула (21 процента), свинското месо (16 на сто) и кравето сирене (14.4 на сто). В диапазона 5 - 10 на сто е поскъпването спрямо миналата година на брашното (6.8 на сто), кашкавала (8.2 на сто), кравето масло (10 на сто) и трайният салам (8.7 на сто). С около 2 - 4 на сто се вдига цената на годишна база на пилешкото месо и месните произведения (кренвирши, малотраен колбас и кайма).

Спад на годишна база е регистриран при цената на яйцата (23.8 на сто), захарта (8.7 на сто) и ориза, олиото и рибата с около 4 - 5 процента.

ДКСБТ отчита спад през юли на цените на всички зеленчуци и на плодовете, които сега са в активния си период на предлагане на пазара.

В края на юни и началото на юли беше регистриран спад на цената на оранжерийните домати, като в рамките на две седмици те поевтиняха с 50 на сто. От средата на юли се наблюдава стабилизиране и леко повишение цената на доматите. Намалението на средномесечната цена на оранжерийните домати през юли спрямо юни е 46,5 на сто.

От началото на май се наблюдава спад на цената на българските оранжерийни краставици и тази тенденция се задържа и до края на юли. Поевтиняването на месечна база е 20 на сто. От юли се наблюдава поскъпване на краставиците от внос, като през последните седмици тяхната цена е по-висока от тази на българските краставици, а предлаганите количества на пазара са минимални, посочват от Комисията. Цените на българските оранжерийни краставици и на тези от внос се доближават до нивата от юли миналата година.

След продължително поскъпване на картофите, от началото на юли се наблюдава обръщане на тренда и цената им започва да пада. Поевтиняването на картофите на месечна база е 18.8 на сто.

Типично за сезона е и намаляването на цената на зелените чушки, които за един месец поевтиняват с 40 процента.

При българските плодове (кайсии, праскови, дини) се наблюдава характерното за сезона намаление на цените, а тези на ягодите и черешите, чийто активен период на предлагане е към края си, поскъпват на месечна база с около 30-35 на сто.

През юли 2013 г., спрямо година по-рано, се наблюдава поскъпване само на някои плодове като ягоди, кайсии и праскови с около 10 на сто. Добрата реколта от череши през тази година доведе до цени, които са с около 30 на сто по-ниски спрямо същия месец на миналата година. Дините през тази година се търгуват на същите цени, както и през юли 2012 г.

Въпреки поевтиняването на картофите през юли, тяхната цена на годишна база остава много по-висока - около 110 на сто. По-скъпи през тази година с около 78 на сто са и картофите от внос.

В сравнение със същия период на миналата годината цената на доматите е с около 27 на сто

по-ниска, но през лятото на миналата година наблюдавахме нетипично високи цени за този период от годината, информират от ДКСБТ. Поевтиняване на годишна база има при зелето (21 на сто) и зелените чушки (6.5 на сто).

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »