Цената на пшеницата в началото на новата кампания ще тръгне от 300 лв/тон

02 юли 2013 - 11:27 |   Прочетена (730) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Високи добиви се очакват при пшеницата, коментира пред Радио “Фокус”- Видин Борис Ангелов, управител на клона на Софийската стокова борса в Монтана. Той посочи, че това сваля цената надолу.

 „От миналата година останаха около 300 000-400 000 тона хлебно зърно в страната. От 400 до 600 кг се движи добивът на пшеница (на декар), там където е започнала жътвата, като при някои специални сортове добивите ще бъдат и по-високи”, уточни Ангелов.

Според него общото очакване тази година е за добри добиви при пшеницата, но качеството няма да е така добро, както бе през миналата година.

 „Цената ще започне от 300 лв. на тон пшеница и се очаква да стигне в началото на изкупната кампания до 330 лв. на тон. Това, в сравнение с миналата година, е доста ниска цена, защото при миналогодишната реколта цената, дори когато спадаше, стигна до 360 лв. на тон. Тези, които имат сега пшеница, трябва вече да я реализират по новите цени”, заяви управителят на монтанската борса.

Според него тази година дори качествената пшеница няма да надхвърли 350 лв. на тон.

През миналата година земеделските производители са реализирали от жътвената кампания близо 100% печалба, но през тази година тези високи печалби няма да могат да ги осъществят. Причината е в свръхпроизводството на пшеница в световен мащаб и големите количества, които ще се реализират на борсите.

„За българските земеделски производители става все по-трудно да реализират пшеницата си извън страната заради големите количества жито, които идват от Русия и Украйна“, обясни Ангелов.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »