Слабата розова реколта ще се отрази върху цените на розовото масло

03 юни 2013 - 11:01 |   Прочетена (694) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

 Реколтата на розовия цвят не е добра и това ще се отрази върху цената на розовото масло. Това казва пред Агенция „Фокус” изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика” Николина Узунова във връзка с приключването на розовата кампания. 

 „Тази година не е добра година, особено, ако трябва да я сравняваме с предходната 2012-а, която беше изключително позитивна. Разликата е огромна и то в негативен аспект”, допълни тя.

По думите й, причините за лошата реколта са горещините, липсата на влага и дъждове, което се отразява върху качеството на розовия цвят – не толкова върху неговото количество, доколкото върху качеството и не е достатъчно маслодаен. Това ще доведе до по-високи производствените разходи за добиване на розово масло, което автоматично означава, че производствената цена на един килограм розово масло тази година ще е по-висок.

 „По отношение на изкупната цена на розовия цвят – тази година имаме рекорди – около 3 лева на килограм, като до сега не е имало година с такава стартова цена. Мисля, че на 2.80 лв/кг стартира тази година изкупната цена на розовия цвят, което е доста високо – отново рекорди”, посочи Николина Узунова.

 Тя допълни, че не може да се каже абсолютно, дали е позитивна тази тенденция. Дори ако производителите на розов цвят са доволни, то за преработвателите това означава едно допълнително оскъпяване на производствената цена на розовото масло.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »