В казанлъшко розоберът е в разгара си

22 май 2013 - 09:14 |   Прочетена (663) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Вече седмица в Казанлъшко берат масово рози. Заради топлото време тазгодишната кампания стартира с две седмици по-рано от обичайното време за района, предава Дарик.

От тази седмица в община Казанлък започват и традиционните ритуали „Розобер" в масивите край селата в района. В събота и неделя са розоберите за туристи в Ясеново и Розово.

Между 60 и 70 стотинки е цената, която получават розоберачите за килограм набран розов цвят. 2.60-2.70 лева е цената на килограм, заплащан от розотърговците на розопроизводителите. Тази цена е по-ниска от постигнатата от 3 лева миналата година.

Сред страховете в тазгодишната кампания е и очакването да падне още изкупната цена на едро на розовия цвят, поради засушаването и по-ниския рандеман / масленост/.

Самите розоберачи също са притеснени, тъй като високите температури от рано сутрин на практика „убиват" набраното и до кантара стига цвят с по-ниска масленост.

Прогнозите на самите розопроизводители за очакванията за тазгодишната реколта са все нестабилни, на база ситуацията, но са категорични, че с минимум 20% може да паднат добивите им, именно от засушаването. Ако не падне дъжд в близките дни, ситуацията ще се усложни още, категорични са те.

Ако няма дъжд, цветът в градините ще прецъфти бързо и може да се окаже дефицит за тазгодишния празник на розата в Казанлък, който е юбилеен- 110 години от първото честване.

Високата безработица тази година е решила в голяма степен хроничния проблем с дефицита на работна ръка за розовите градини, където от рано сутрин в тях сега са цели семейства. Сред най- мотивираните розоберачи са и пенсионерите, за които 60 стотинки за килограм цвят е добра цена.

От 14 хиляди декара през 1990 година, през 2011 година засетите с маслодайни рози декари в България са 36 хиляди.

В същото време за последните десет години цената на българското розово масло на световните пазари се е увеличила 2 пъти и вече достига 6 хиляди евро за килограм, какъвто бе случаят през миналата година.

Повече от 40% е делът на розовото масло, произведено в България в световната козметична и фармацевтична индустрия. Изградените български дестилерии имат капацитет да преработват 2.5-3 тона розово масло на година, двойно повече от производството сега.

В кампанията по прибирането на розовия цвят са нужни 60 хиляди работници за 3-те големи розопроизводителни района в страната. Само за Казанлъшко техният брой е 27 хиляди човека.


Най- големите пазари за българското розово масло за миналата година са Япония, Франция и Америка.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »