Никаква любов към скъпоценните метали – среброто се срива днес

20 май 2013 - 14:15 |   Прочетена (563) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Първо беше златото, а сега е и среброто.

Металът падна жертва на масови разпродажби днес, като повлече и златото със себе си, заради силата при долара и поради това, че инвеститорите стават по-внимателни по отношение на скъпоценните метали, като алтернативна инвестиция, пише CNBC, като цитира експерти.

„Смятаме, че слабостта на среброто се дължи на ликвидиране на позиции при него, тъй като инвеститорите стават все по-притеснени от позициите си при ценните метали...“, казва Стан Шаму, анализатор на търговската фирма IG Markets.

Среброто се срина днес с 4% до 21.3 долара за унция, като поведе и златото надолу, с процент, до 1344 долара за унция.

В един момент от днешната сесия среброто поевтиняваше с 8.8% спрямо цената на затваряне от петък.

Шаму не изключва допълнително понижение при среброто, отбелязвайки, че вижда подкрепа за метала на ниво от 20 долара, което е важна психологическа бариера за инвеститорите.

Уорън Гилман, президент на инвестиционната фирма CEF Holdings, е съгласен, че среброто може да се окаже под натиск и да падне дори под 20 долара.

„Когато имаме волатилни краткосрочни тенденции, среброто се държи като златото, дори е по-волатилно на моменти, така че подобни понижения не са изненада“.

Според доклад на Citi, ако среброто успее да се възстанови до нивата 27-28 долара, то отново ще представлява „апетитна“ възможност за разпродажби.

„Гледайки по-далеч напред, след близо десетилетие на растящи цени на среброто, очакваме комбинацията от ръста в добива на мините и слабото търсене да продължи да държи цените на среброто под натиск, като волатилността ще остане характерна за този пазар“, пишат от Citi.

Среброто, според IG Markets, е водещ индикатор за златото, затова от фирмата вярват, че жълтият метал също ще продължи с пониженията си.

Хедж фондовете увеличават залозите си срещу златото, според последните данни на Комисията за търговия със стокови фючърси.

Към 14 май късите позиции на големите спекуланти при златото са били 74 432, най-голямата бройка откакто комисията води статистиката от юни 2006 насам, при 67 374 седмица по-рано.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »