Сорос е намалил позицията си при златото точно преди срива миналия месец

16 май 2013 - 11:21 |   Прочетена (767) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Джордж Сорос, основателят на Soros Fund Management, е намалил държаните от него борсово търгувани продукти, свързани със златото, преди цената на скъпоценния метал да се срине с 12% миналия месец, предава CNBC.

Заявление до Комисията по ценнните книжа и борсите от Soros Fund Management показва, че Сорос е намалил позициите си при SPDR Gold Trust от 600 000 дяла към 31 декември до 530 900 към 31 март. Позицията в момента е на стойност 82 милиона долара.

В интервю за китайски вестник от април, Сорос коментира, че златото е разочаровало обществеността и не може да се окачестви като спасително убежище.

„Когато еврото бе близо до колапс миналата година, всъщност, златото тръгна надолу, защото ако хората имаха нужда да осребрят позиция, можеха да продадат златото си. И те продаваха злато. Така че златото тръгна надолу, заедно с всичко друго“, коментира той пред  South China Morning Post.

"Златото бе разбито като безопасно убежище. Доказа се като небезопасно. Заради това разочарование, хората намаляват позициите си при златото“.

Седмица след интервюто, златото се срина. Металът отчете най-голямото си еднодневно пропадане от 30 години, като падна до 1339 долара на унция.

Скъпоценният метал възстанови част от загубите си и в момента е на ниво 1391 долара за унция.

Глобалното търсене на злато през първото тримесечие падна с 19% спрямо последното тримесечие на миналата година, показа последният доклад на Световния съвет по златото. Маркус Груб, управителният директор на инвестициите в съвета, коментира, че сривът в цената от април, предизвикан от нефизическата търговия, се е оказал катализатор на последвалото търсене, което завари доста търговци неподготвени и с намалели запаси, а златопреработвателните предприятия – с дълги списъци от заявки за доставка на метала.

„Продажбите на кюлчета и монети, на бижута и потреблението в технологичния сектор имат все още дял от 81% от пазара“, сочи той в прессъобщение от днес.

„Това, което показват тези цифри, е че дори преди събитията от април, фундаментите на пазара на злато остават силни, с нарастващо търсене от Индия и Китай, със значително добавяне към резервите от централните банки и силно търсене на инвестиционни продукти, като кюлчета и монети“.

В същото време, заявлението от вчера показва, че Сорос е увеличил дяловете си при златодобивните компании, включително фонд, следящ представянето на компаниите в сектора, наречен Market Vectors.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »