Розоберът в Стрелченско започна, изкупната цена е 3.2 лева/кг

15 май 2013 - 13:23 |   Прочетена (731) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Започна розоберът в Стрелча. Това коментира пред Радио „Фокус”-Пазарджик кметът на община Стрелча Иван Евстатиев. Половината от розовите насаждения се берат от няколко дни, но има и такива, в които беритбата още не е започнала.

В около 3000 декара розоберът започна, реколтата за сега е добра като добивът е между 500 и 800 килограма, но някои стопани получават и около тон розов цвят от декар.

Изкупната цена на розовия цвят засега също е добра – 3.20 лева на килограм.

В Стрелча отглеждането на рози е основен поминък на населението и обработката на площите се извършва по най-добрия начин. Над 1000 семейства се занимават с рози като някои от тях имат площи до 10 декара. При активната кампания по прибирането на розовия цвят те започват беритбата сутрин в 4.00 часа и приключват късно вечерта. Целта е да се оберат всички цветове, казва Евстатиев.

В община Стрелча има около 6000 декара маслодайни рози. През тази година розовият цвят се изкупува от 10 фирми. Повечето са от Пловдив, Казанлък и Карлово. За производството на 1 кг розово масло са необходими 3.5 - 4 тона розов цвят. Годишно в община Стрелча се произвеждат около 1.5 тона розово масло.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »