Агенция "Митници" отне лиценза за продуктопровода на "Лукойл България"

22 април 2013 - 13:19 |   Прочетена (805) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Агенция "Митници" отне лиценза за данъчен склад на продуктопровода на "Лукойл България", съобщиха от пресслужбата на митниците.

С решение на директора на Агенция "Митници" от днес, 22 април 2013 г., е отнет лиценза, издаден на лицензирания складодържател "Лукойл България" ЕООД, за управление на данъчен склад с адрес "Продуктопроводи – продуктопровод от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци". Решението е на база извършените проверки за съответствие на средствата за измерване и контрол в данъчния склад на изискванията на Наредба № 3.

 На 31 март 2013 г. изтече срокът, в който "Лукойл България" ЕООД трябваше да приведе дейността си в съответствие с изискванията на Наредба № 3. До тази дата трябваше да бъдат монтирани средствата за измерване и контрол на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти в и от нефтопровода към или от прилежащите му складови бази, част от данъчния склад, сочат от митниците.

Преди седмица Агенция "Митници" е уведомила "Лукойл България" ЕООД, че поставените уреди не предават данни към информационната система на Агенцията и че е установено несъответствие между данните в регистъра и складовата наличност.

Преди това, проверка на Митница Столична на място е установила, че в една от базите на "Лукойл България" ЕООД няма монтирани средства за измерване и контрол, а в друга те не са свързани.

 Във връзка с това от 9 до 12 април 2013 г. митнически служители са извършили проверка в данъчния склад, при която са установили, че в две от базите монтираните сензори не функционират, като в едната са открили и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на сензорите.

В други две бази уредите функционират без да предават данни към информационната система на Агенция "Митници" и също са открити тръбни отклонения. Повторна проверка на 18 и 19 април в една от базите отново е установила, че поставените уреди не отговарят на изискванията на Наредбата. Отново са открити и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на измервателните уреди.

 Във връзка с това Агенция "Митници" е констатирала, че лицензът, издаден на лицензирания сладодържател "Лукойл България" ЕООД, за управление на данъчен склад с адрес "Продуктопроводи – продуктопровод от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци" следва да бъде отнет.

Решението е връчено на "Лукойл България" ЕООД и съгласно ЗАДС подлежи на предварително изпълнение. Решението може да бъде обжалвано пред съда.

Междувременно на 19 април 2013 г. Агенция "Митници" уведоми "Лукойл Нефтохим Бургас" АД , че Актът за съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове на данъчен склад Нефтопристанище Росенец е издаден на 11 април без да се известни констатираните по-късно обстоятелства. От Агенция "Митници" припомнят на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, че срокът за привеждане в съответствие с изискванията на Наредба № 3 на данъчен склад Нефтопристанище Росенец е 1 юни 2013 г. и са информирали за случая президента на ОАО "Лукойл" Вагит Алеккперов.

От "Лукойл" излязоха вчера със становище, че ръководителят на Агенция "Митници" продължава своя кръстоносен поход срещу компанията, „като използва всеки повод, включително своята и на служителите си некомпетентност, за да нанася удар върху името и престижа на компания, без всякакви основания“.

 От компанията съобщиха, че са сигнализирали министъра на финансите. Според позицията на "Лукойл":

"Ваньо Танов си позволява да обвинява компанията в нарушения на нормативните актове и закони на Република България, некоректно отношение към Агенция Митници и себе си самия, както и да заплашва компанията със саморазправа. За обществото ще остане тайна, че само 24 часа по-късно Агенция митници заявява, че "за сега" не вижда основание за отнемане на лиценза на нефтопристанище Росенец, и че става дума за нарушения на митнически служители, а не на такива на компания Лукойл.

 Очевидно за ръководителя на Агенция митници заглавия в пресата като "От Лукойл се точи гориво" представляват рутинна част от упражнението му да злепоставя при всяка възможност името на компанията, да създава напрежение между нея и българското общество и да нагнетява мрачни краски около образа на компанията", заявиха вчера от "Лукойл".

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »