Израелски добивен магнат твърди, че Сорос стои зад кампанията срещу него

12 април 2013 - 10:14 |   Прочетена (930) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Битката за едно от най-големите неразработени находища в Африка достигна до „сърцето“ на глобалния елит, след като израелския диамантен магнат Бени Стайнмец започна съдебна битка срещу бившия британски министър Лорд Малох-Браун, заради връзките му с милиардера Джордж Сорос, пише Файненшъл таймс.

В изявление, BSG Resources, минната компания в конгломерата, управляван от името на фамилията Стайнмец, казва, че е стартирала процедурата във Върховния съд в Лондон срещу лорда и ПР-компанията FTI Consulting, за „кампания по оклеветяване“, която според Стайнмец се води от Сорос и е насочена към минния бизнес на  BSGR в Гвинея.

Лордът, който е отдавнашен приятел на Сорос, казва, че ще се защитава срещу „необоснованите обвинения“ на Стайнмец.

BSGR, която осигури правата си за добив при предишния диктаторски режим, е обект на разследване за корупция от властите в Гвинея, където заедно с бразилската Vale държат правото да добиват от Симанду, едно от най-големите световни находища на желязна руда.

Vale купиха част от дела на Стайнмец в гвинейското находище за 2.5 милиарда долара през 2010. Компанията на Стайнмец си осигури правата за Симанду две години по-рано, в последните дни на старата диктатура, като похарчи 160 милиона долара по предварителната работа по гвинейския проект, преди да бъде сключена сделката с Vale.

Vale замразиха проекта в края на миналата година, а този месец спряха плащанията към BSGR, във връзка с купуването на дела.

 BSGR назначиха FTI за съветник през май 2009, а през 2010 начело на консултантската компания застана лорд Малох-Браун. През ноември миналата година FTI прекратиха договора си, без основание, според BSGR.

Разследване на Файненшъл таймс разкри по-рано този месец, че гвинейски следствен комитет, проучващ сключените в миналото договори в минния сектор е предупредил BSGR, че може да прекрати договора на групата, ако заключи, че тя е плащла подкупи на предишното правителство, за да си уреди правата за Симанду. Компанията категорично отрича да е плащала подкупи.

В своя иск до лондонския съд компанията обвинява лорда, че е отправял „неверни, клеветнически твърдения, в ущърб на компанията“ и че е под давление на Сорос, негов приятел и съветник на президента на Гвинея.

В твърденията си израелският бизнесмен обвинява лорда и фирмата FTI в конфликт на интереси, заради връзките си със Сорос.

„Докато претендира, че действа в най-добър наш интерес, лорд Малох Браун всъщност е обслужвал каузата по разрушаване на имиджа ни, замислена от Джордж Сорос и неговите неправителствени организации...“, сочат от компанията на Стайнмец.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »