Bitcoin – лалетата и имотният балон си имат братче

04 април 2013 - 10:58 |   Прочетена (804) |   Препоръчай (2) |   Коментари (3)

Този път Уолстрийт няма вина.

В дългия списък на балоните – от лалетата до Южноиндийската морска компания, от акциите от дотком ерата до щатския жилищен сектор, икономическите историци скоро ще прибавят и виртуалната „валута“, наречена Bitcoin.

Но, докато обикновено за балоните биват винени банкерите, ръстът и ръстът и ръстът на цената на Bitcoin се случи без никаква тяхна интервенция.

Лудостта в покупките доведе до напомпване на капитализацията на Bitcoin до 1.5 милиарда долара, а цената на един-единствен Bitcoin се удвои за по-малко от две седмици. След като само на 1 април бе 100 долара, в малките часове на сряда цената вече бе 147 долара.

Необвързана с никакъв реален актив, цената на Bitcoin се определя само от спекулациите на борсите по света, най-голямата от които, Mt Gox, отчете технически проблеми, с изстрелването до небесата на интереса.

„Търговия с лалета в реално време“, заяви ветеранът-брокер от UBS Арт Кашин в бележка до клиентите си – „Рядко виждаме феномен на балонизиране с всяка сделка, но именно това се развива пред очите ни“.

„Валутата“ бе създадена преди 4 години от неизвестен компютърен специалист, като ограничената бройка „монети“ расте по предварително зададен алгоритъм. Малка група онлайн услуги приема Bitcoin-монетите като средство за разплащане, но стойността им изглежда по-слабо зависима от употребата им, отколкото от приказките по блогове, медии и Twitter.

Ако нещо не може да й се отрече, това е волатилността. През 2011, напирмер, имаше бум, който откара цената на единична Bitcoin от 2 долара на 30, след което обратно до 2 долара.

Последният, голям бум на интереса, съвпадна с отнемането на част от депозитите на вложителите в Кипър, като след този ход „адвокатите“ на Bitcoin мощно започнаха да рекламират виртуалната си „валута“ като алтернатива на хартиените пари, които могат да бъдат конфискувани и обезценявани.

„Това е злато за компютърни маниаци“, коментира Никълъс Колас, главен пазарен анализатор на ConvergeX.

Някои предприемачи от финансовата индустрия бързо се възползваха от възможността. Exante, базиран в Малта фонд мениджър, стартира Bitcoin фонд миналата година, които бе до голяма степен смятан за възможност за забавна спекула. Богати инвеститори вкараха в него по 1000 долара, когато Bitcoin „монетите“ се търгуваха на 13 долара, с ясната идея, че са прежалили всичките си 1000 долара.

Exante прогнозираха тогава, че публичният и медийният интерес могат да откарат виртуалната „валута“ до 100 долара.

Управителният партньор Гатис Еглитис твърди, че сега получава по 20 обаждания на ден от големи дялови инвеститори, които искат да инвестират 100 милиона.

Джим Ейнджъл, професор в McDonough School of Business на университета Джорджтаун, прогнозира, че е скептичен за трайността на тази мания.

„Правителствата не обичат конкуренти във валутния бизнес и ако това нещо стане твърде голямо, ще бъде затворено. Също така, ако вярвате на алгоритми, които да защитават системата, трябва да помните и, че тя може да бъде хаквана и да има технически проблеми“.

„Само на един скандал сме от пълния колапс на Bitcoin.”

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

1 satoshi=1 $
04 април 2013 - 12:48
1
до 2135 год - 21,000,000 bitcoin

1 bitcoin=100,000,000 satoshi

до 2135 год -2,100,000,000,000,000 satoshi

1 satoshi=1$ - предостатъчно за целия свят да няма бедни
основа на bitcoin - Меркле подпис
04 април 2013 - 12:57
2
Подписът Меркле схема е схема за цифров подпис въз основа на хеш дървета (наричани също Меркле дървета) и еднократни подписи като схема за подпис Lamport . Тя е разработена от Ралф Меркле в края на 1970 г. и е алтернатива на традиционните цифрови подписи като алгоритъм за цифров подпис или RSA .
Предимството на Меркле Подпис схема е, че се смята, че е устойчив на квантов компютър алгоритми. Традиционните обществени и алгоритми, като например RSA и ELGamal ще стане несигурен в случай на ефективна квантов компютър може да бъде построена ( алгоритъм Shor ). Подпис Меркле Схемата обаче зависи само от наличието на сигурни хеш функции . Това прави схема за Подпис Меркле много регулируеми и устойчив на квантовите изчисления.
Bitcoin маниак
04 април 2013 - 16:18
3
Абе да се пука, че да напазаруваме по-евтинко :)
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »