Газът край Свиленград вероятно е колкото едногодишната ни консумация

18 февруари 2013 - 10:05 |   Прочетена (428) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Енергийният министър Делян Добрев съобщи, че в района на Свиленград се правят проучвания за газ. Министърът отказа да коментира протестите в страната, предава БНР.

Фирмата, която прави проучвания в района на Свиленград, твърди, че има газово находище с около 3 милиарда кубически метра. Такова е потреблението в цялата страна за една година, обясни Добрев:

„Цената на местния газ от всички находища, които имаме е с 35% по-евтина, отколкото която и да е вносна алтернатива. Колкото повече собствен газ намираме и използваме, толкова по-евтина ще е цената на газа, която дава отражение и върху цената на топлоенергията, на парното, което дава отражение положително и върху цената на електроенергията, защото в микса на електроенергия ние нямаме само централи, имаме също и топлофикации и с тяхните когенерации, които използват газ като суровина и цената на електроенергията от тези топлофикации се формира от цената на газа“.

Концесионерът плаща на държавата 35% от добивите. При сегашната цена на газа и добив от 3 милиарда кубически метра, сумата възлиза на около 90 милиона долара, като по закон половината остават в общината. Кметът на Свиленград Георги Манолов подчерта:

Най-важното е, че районът ще стане интересен за инвеститори, затова защото евтината енергия привлича инвеститорите и се създава възможност за повече работа за хората.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »