Щатският монетен двор свърши сребърния „Американски орел“

18 януари 2013 - 16:30 |   Прочетена (1135) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Американският монетен двор е продал всички изсечени сребърни монети „Американски орел“ 2013, във времена, когато инвеститорите купуват метала при най-високите темпове от пет години насам и при борсово търгуваните продукти, свързани със среброто, пише Блумбърг.

Продажбите на монетния двор са времено прекратени и ще бъдат възстановени в седмицата, започваща с 28 януари, когато наличностите бъдат допълнени, съобщиха от двора вчера.

Инвестициите в iShares Silver Trust скочиха с 571.6 метрични тона на 16 януари, увеличение, което се оценява на 584 милиона долара.

Цената може да скочи с до 27% тази година, до 40.25 долара, показват най-крайните сред прогнозите на 49 анализатора, анкетирани от Блумбърг.

Активите при т.нар. борсово търгувани сребърни продукти нараснаха до рекордните 20.1 милиарда долара, с увеличаването на стимулите от централните банки от цял свят – от Китайската народна банка, до щатския Фед. Стимулите повишават търсенето на метала, като защита срещу инфлацията и дебазирането на валутите.

Укрепването на икономиките може също да облагодетелства среброто, което за разлика от златото има и индустриална употреба. Близо 53% от добиваното сребро се използва именно в индустрията, от батерии, до телевизори, според Института по среброто.

„При среброто, можете да се облагодетелствате и в двете насоки: то има статус на спасително убежище, но от друга страна е и индустриален метал“, казва Фредерик Дубрион, базиран в Женева президент и главен инвестиционен директор на Blue Star Advisors SA, която управлява метали и енергийни активи – „Предвид някои позитивни индикатори, особено в САЩ, инвеститорите ще искат да инвестират по-скоро в сребро, отколкото в злато“.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »