De Beers очаква голяма находка в Ангола, за да си върне инвестициите

18 януари 2013 - 09:36 |   Прочетена (563) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

De Beers, най-голямата световна компания за добив на диаманти, съобщи, че е уверена че ще открие залежи на скъпоценни камъни в Ангола, които ще й позволят да си възстанови 250-те милиона долара дадени за проучване, пише Блумбърг.

Компанията, която вече се притежава от базираната в Лондон Anglo American Plc, е открила диаманти в концесията си върху 3000 кв.км близо до Лукапа, в провинция Лунда Север, съобщи бизнес мениджърът на De Beers за Ангола Педро Лаго де Карвальо.

Площта е единствената останала концесия от петте площи, които компанията проучваше от 2005 година насам.

De Beers се оттегли от Ангола през 2001, след като изгуби правото да продаде скъпоценни камъни на стойност над 800 милиона долара. Дружеството мина през три международни арбитража с Endiama EP, анголската държавна диамантена компания, преди да се върне в страната през 2005.

Ангола, която е страната с петия най-голям добив на диаманти, от гледна точка на приходите, изостава само от Русия и Канада по неразработен потенциал при скъпоценните камъни, обяснява Лаго де Карвальо.

„Уверени сме, че можем да открием нещо, което да ни позволи да си върнем инвестициите. Договорът е ясен, няма спорове“.

Резултатите от проучвателните дейности на трите рудни тела, известни като кимбърлити, в Мупеле, на 800 км на изток от Луанда, се чакат до два месеца и ще бъдат последвани от среща с Endiama, за да се реши как да се процедира, казва Лаго де Карвальо.

Производителите на диаманти имат проблеми с намирането на големи нови залежи, с които да заменят остаряващите находища. Производството в много от най-големите находища пада, с изчерпването на по-лесно достъпните камъни, намиращи се близо до повърхността.

 

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »