Най-евтините храни в Европа се продават у нас

11 декември 2012 - 17:22 |   Прочетена (455) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Най-скъпите хранителни продукти в Европа се продават в скандинавските страни - Норвегия, Дания и Швеция, а  най-евтините - в България, показват данни на Евростат, цитирани  от ИТАР-ТАСС.

При изчисленията са сравнени фактическите цени в Европейския съюз, Норвегия и Исландия, без да се обвързват с равнището на заплатите.

Като цяло стойността на продуктите (с изключение на рибата)  и спиртните напитки в Норвегия е с 64 процента по-висока от средноевропейската, в Дания - с 36 процента, а в Швеция - с 20 процента.

Цените на алкохола в Норвегия са по-високи със 166 процента, а Швеция е на четвърто място след Исландия и Финландия с 57 процента по-скъп алкохол.

Шведските плодове и зеленчуци са на второ място по цени след норвежките, а рибата,сиренето и млякото са дори по-евтини в сравнение със средностатистическите цени в целия ЕС, пише БТА.

Най-евтини хранителни продукти се продават в България, Румъния и Полша, където цените са с 30 процента под средните за ЕС. Не е скъпа храната и в балтийските страни, Чехия и Унгария.

Приемливи са цените на храните в Холандия, Словения, Гърция и Великобритания, които са в средата на списъка на Евростат.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »