Във Вашингтон не ни оказали натиск за шистовия газ

05 декември 2012 - 10:16 |   Прочетена (531) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Разговорите на премиера Бойко Борисов с американския президент Барак Обама имаха своеобразно продължение в Брюксел. В рамките на срещата на външните министри от НАТО министър Николай Младенов е разговарял с държавния секретар Хилари Клинтън, предава БНР.

„Днес (б.р – вчера) говорихме по няколко теми. Първо - по въпросите за енергийната диверсификация на България. Това, което страната ни трябва да направи в изпълнение на собствените си планове, и подкрепата, която можем да очакваме от САЩ в тази посока. Второ, говорихме за инициативите на правителството по отворено управление, които са много важни, за да има повече прозрачност за начина, по който се взимат решения за управлението в България. Направихме и бърз преглед на сътрудничеството в областта на правосъдието, вътрешните работи и правосъдието“, каза в интервю пред националното радио министър Николай Младенов.

В отговор на въпрос дали България е била под натиск да разреши добива и проучването на шистов газ, министър Младенов отговори:

 „Не, не е ставало въпрос за шистовия газ. Това, за което говорихме, е националната стратегия, която имаме като държава, за да диверсифицираме източниците и пътищата, по които достигат нашите енергийни доставки. Може би най-важната ни задача е развитието на собствени източници за доставки на газ. Това, което и президентът Обама отбеляза, е, че в голяма степен стратегията, която страната ни следва, може да бъде пример и за други европейски страни. Едностранната енергийна зависимост е винаги притеснителна, но за нас Русия е сигурен доставчик на енергия. Въпросът е тези доставки да бъдат балансирани по такъв начин, че да не създават предпоставки за едностранна зависимост, както е било години наред в нашата страна“.

На въпрос може ли да се каже, че България има разбирането на САЩ за това, че още не е обявила извършителя и подбудителите на терористичния акт в Бургас, Младенов заяви:

„Разбира се, че има това разбиране, няма никакъв натиск от нашите партньори да обявяваме какъвто и да е резултат от разследването, преди да сме готови с него. Целта ни не е да правим предположения, целта ни е да имаме ясен анализ на това, което се случило. Въобще, разговорите във Вашингтон бяха насочени към това какво можем да направим оттук нататък заедно, в какви области да работим заедно. В нито един момент от разговора във Вашингтон нямаше нито една критична бележка към България. Напротив, визията, която ние създаваме, е една визия на модернизация, на отваряне на управлението и решаването на проблеми, трупани години наред“.

За визите за българите за САЩ министър Младенов обясни, че има законови изисквания и трябва да паднат под определен процент отказите за американски визи за български граждани. „Това ще се случи, цифрите отиват в тази посока. Трудно е да се направи прогноза кога ще се случи. При предходната администрация на Буш е пропуснат ключов момент в тази посока“.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »